Pamantul mai curat, cumparand haine vintage!

02.04.2023

În ultimii ani, îmbrăcămintea vintage a devenit una dintre cele mai mari tendințe din industria modei, purtată de vedete, modele și bloggeri de modă de top. Purtarea acestora nu numai că vă permite să vă diferențiați ținutele, ci și să vă economisiți o sumă importantă de bani. Îmbrăcămintea vintage are mult mai mult de oferit decât câteva puncte de stil în plus fata de prietenele tale. Cumpărarea și purtarea de îmbrăcăminte uzată și vintage va aduce de fapt beneficii planetei în mai multe moduri diferite.

Se estimează că peste 1 milion de tone de textile sunt aruncate în fiecare an numai în Marea Britanie și cel puțin 50% dintre aceste textile sunt de fapt reciclabile. Reciclând îmbrăcămintea uzată și cumpărând la mâna a doua, puteți preveni risipa materialelor și puteți contribui la transformarea pământului într-un loc mai bun.

Aici am împărtășit câteva dintre beneficiile cheie pentru mediu ale reciclării hainelor uzate și vintage. Cumpărând haine vintage nu numai că îți va câștiga puncte de stil, dar te va face și o persoană mai prietenoasă cu mediul! 

Unele textile sunt deosebit de problematice când vine vorba de aruncarea lor la groapa de gunoi. În timp ce hainele de lână se descompun (spre deosebire de îmbrăcămintea sintetică), ele produc metan, care contribuie la încălzirea globală. Reciclând îmbrăcămintea uzată și cumpărând haine de epocă, reduceți nevoia de spațiu de depozitare, împreună cu cantitatea de gaz emisă în atmosferă.

Economisește resurse și energie!

Dacă toată lumea ar cumpăra mai multe îmbrăcăminte reciclată și vintage, ar exista o cerere mai mică pentru textile noi fabricate din materii prime precum bumbacul și lâna. Acest lucru ar ajuta la economisirea unei cantități semnificative de energie utilizată la fabricarea îmbrăcămintei.

Nu numai că, dar conform Evergreen, dacă toată lumea din Romania ar cumpăra o îmbrăcăminte de lână de epocă în fiecare an, s-ar economisi în medie 371 de milioane de galoane de apă și 480 de tone de colorant chimic.

Cumpărarea de îmbrăcăminte uzată și vintage va duce, de asemenea, la o poluare mai mică de la kilometri de îmbrăcăminte. Astăzi, multe companii își oferă hainele la prețuri mici, ceea ce înseamnă că, în ciuda aprovizionării cu materii prime din alte părți ale lumii, ajung să fie nevoite să-și producă îmbrăcămintea în țări ieftine precum China, înainte de a le transporta înapoi în Romania .

Cantitatea de resurse, energie și poluare care intră în transportul materiilor prime și îmbrăcămintei te-ar șoca. Pur și simplu achiziționând îmbrăcăminte uzată și de epocă, puteți contribui la reducerea cererii pentru această îmbrăcăminte ieftină și de calitate scăzută și, la rândul său, ajutați la reducerea poluării.

Reduceți poluarea de kilometri de îmbrăcăminte și de producție prin achiziționarea de îmbrăcăminte vintage si second-hand .

Mai puțină poluare și otrăvire chimică

Diferitele țesături au impacturi diferite asupra mediului, în funcție de ce sunt făcute. Îmbrăcămintea din nailon, poliester și raion (vâscoză) are un impact negativ asupra mediului, deoarece drenează resursele și provoacă poluare. Chiar și materiile prime despre care ați crede că sunt ecologice, cum ar fi bumbacul și lâna, pot avea un impact negativ asupra mediului. De fapt, bumbacul este în prezent cea mai poluată cultură din lume. Este responsabil pentru douăzeci și cinci la sută din toate pesticidele utilizate în lume în fiecare an și, împreună cu deteriorarea mediului, provoacă, de asemenea, sute și mii de cazuri de otrăvire chimică în fiecare an.

Concluzie

După cum puteți vedea, există multe beneficii pentru mediu ale achiziționării de îmbrăcăminte uzată și vintage. Multe companii de modă iau măsuri pentru a produce îmbrăcăminte mai ecologică, dar cele mai mari rezultate pot veni din schimbarea obiceiurilor de cumpărare ale consumatorilor. Reciclarea și re-stylingul hainelor de epocă și schimbarea hainelor cu prietenii pot contribui în mare măsură pentru a face pământul un loc mai bun atât pentru oamenii de azi, cât și pentru generațiile viitoare.